تفکر طراحی

تفکر طراحی چیست؟

تفکر طراحی، یک فرآیند غیرخطی و تکرارشونده است که تیم‌ها برای درک کاربران، به چالش کشیدن مفروضات موجود، باز طراحی مساله و ایجاد راهکاری خلاقانه در قالب نمونه اولیه و آزمودن (تست) آن استفاده می‌کنند.

تفکر طراحی از ۵ مرحله همدلی (Empathize)، تعریف (Define)، ایده‌پردازی (Ideate)، نمونه اولیه (Prototype) و تست (Test) تشکیل شده است که اغلب برای دسته و پنجه نرم کردن با مشکلاتی که به درستی تعریف نشده‌اند و مسائل پیچیده و یا ناشناخته به کار می‌رود.

تفکر طراحی یک فلسفه و مجموعه‌ای از ابزارهاست که کمک می‌کند تا چیزی نوآورانه خلق شود، یا مساله‌ای حل شود. تفکر طراحی در هر حوزه‌ای و در هر سازمانی که درگیر حل مساله‌ است، کاربرد دارد. در طراحی یک محصول یا خدمت جدید و یا بهبود در کاربرد آن‌ها و حتی در مواجه با مشکلات مختلف اجتماعی، کسب‌وکاری و فردی دیدگاه تفکرطراحی قابل بکارگیری است.

فرآیندهای مختلفی برای حل مساله بیان شده است، اما تفکر طراحی بر جنبه انسانی تمرکز دارد و این که برای چه کسی طراحی می‌کنیم؟ نیاز او چیست؟ در حالی که تفکرات پیشین روی فناوری تمرکز داشتند.

حوزه های کاربرد

تفکر طراحی در چه شرایطی کاربرد دارد؟ روش به کار بردن آن چگونه است؟ این تفکر حل مساله چگونه در مسائل انسانی به کار می‌رود؟

تجارب پیاده‌سازی

هر سفر طراحی‌ یک نقطه آغازی دارد. یک شرکت تازه تاسیس که به دنبال مدل کسب‌وکار پایدار (و سودآور) است، کسب‌وکار مستقری که به دنبال مسیرهای جدید برای حفظ جایگاه رقابتی خود است، سازمان و نهاد غیرانتفاعی یا دولتی که بدنبال حل یک مشکل اجتماعی و مسئله پیچیده است و یا یک فرد متخصص که بدنبال یادگیری و بکارگیری این روش حل مساله و تفکر در حرفه خود است، همگی در این سفر گام برمی‌دارند.

در این جا به داستان موفقیت کسب‌وکارها و نقش تفکر طراحی در حل مشکلات آن‌ها خواهیم پرداخت.